Nieuws

Liefde in Zoutelande uit de PZC

Noodlottige liefde in Zeeland     

door Jan van Damme  

Frans Pieters – schrijversnaam Peter Frantz – vermengt in zijn thriller Dodelijk toeval liefde in Zoutelande met duistere Duitse krachten.

Het is een groots en geheim plan. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog constateren Nazi-kopstukken dat hun Derde Rijk het niet zal redden. Ze accepteren de nederlaag en bouwen daarna in alle stilte voort aan de Duitse overheersing van Europa: het Vierde Rijk. Niet gewapenderhand, maar door van het land een economische grootmacht te maken. Gewoon, langs politiek-democratische weg.

Die Duitse eliteclub is tot vandaag actief. Beter gezegd, tot gisteren. Want in Dodelijk toeval, de pas verschenen thriller van Peter Frantz, komt de leider van het geheime genootschap tot de conclusie dat Duitsland misschien wel het machtigste land van Europa is geworden, maar dat Europa op wereldschaal niets meer voorstelt. Alles um sonst: alle inspanningen zijn voor niets geweest.

We zitten aan tafel met auteur Peter Frantz. Frans Pieters is zijn echte naam. Hij hanteert een pseudoniem om te voorkomen dat er een te gemakkelijke link tussen hem en personages in het boek wordt gelegd.

Het Duitse genootschap, het streven naar Duitse suprematie, de dubieuze rol van banken en grootindustrie: allemaal waar, allemaal op feitelijk onderzoek gebaseerd. Hij zegt: ,,Beschouw mijn boek als een geheel van allemaal puzzelstukjes. Elk puzzelstukje op zich is feitelijk juist. Alleen in de manier waarop ze zijn samengelegd speelt de fantasie een rol. Mijn fantasie.’’

De auteur werd in 1948 in Aardenburg geboren. Daar woonde hij tot zijn achtste, toen verhuisde het gezin naar ‘s-Heer Arendskerke. Zijn vader was postbode en werd in het Bevelandse dorp kantoorhouder voor de PTT. Frans behaalde zijn gymnasium-A. Verder studeren was niet aan de orde. Tegenover zijn huis was de Boerenleenbank van meneer Zandee, een gezette man in driedelig pak met pochet. Zo’n baan leek de jonge Pieters wel wat. Via een accountantskantoor in Middelburg kwam hij in de bankwereld terecht. Zo werd hij directeur van – toen nog – de AMRO-bank in Roosendaal. In 1980 keerde hij terug naar Zeeland. Zes jaar later maakte hij de overstap van de commerciële naar de sociale zekerheidswereld en werd directeur van het Gemeentelijk Administratief kantoor (GAK) in Zeeland.

Het schrijven ging hem al goed af op de middelbare school. Tijdens zijn werkzame jaren kon hij zijn creativiteit kwijt in cabareteske optredens tijdens feesten en bonte avonden op kantoor. ‘Je gaat toch wel iets doen met al je verhalen’, zeiden collega’s. Een jaar na zijn pensionering besloot hij de pen op te nemen. In 2014 publiceerde hij de ‘kantorenroman’ Het Complex.

Het verhaal voor de thriller Dodelijk toeval zat al langer in zijn hoofd. In het boek maken we kennis met doopsgezind predikant Jelle Poepjens en zijn vrouw Christina. Zij wonen in Zoutelande en adopteren in 1987 een meisje uit een doopsgezinde gemeenschap in Paraguay. Ze noemen haar Jane. Als Jane op een makelaarskantoor werkt ontmoet ze Thibault-Karl Müller, zoon van een industrieel die een hoge rang in het geheime Duitse genootschap heeft. Ze vallen voor elkaar. Met noodlottige gevolgen.

Frans Pieters: ,,Ik heb twee linker handen. Schrijven is voor mij een prachtige hobby.’’

Peter Frantz: Dodelijk toeval – Uitgeverij U2pi, 337 pagina’s, 19,95 euro.

Liefde in Zoutelande uit de PZC