Nieuws

De eerste recensie duikt op

De eerste recensie duikt op. Lees hieronder meer of bekijk op Hebban.nl https://www.hebban.nl/boek/de-man-die-zichzelf-werd-peter-franz

‘Wie is wie te slim af?’

Deze vraag dringt zich op bij de strijd tussen twee zakenlieden, karakters die nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen.

Een werf in de problemen, interne concurrentie, complexe persoonlijkheden – hoe kunnen zulke ingrediënten de basis zijn voor een aangrijpend en meeslepend boek?

Van het begin af was ik geamuseerd in de ban van de communicatie tussen ‘De heer’ Van Echten, directeur-eigenaar van een scheepswerf in Werkendam en Tiemen de Boer van MacKenzie & Ross Consultancy. Ik genoot daarvan hoe de tegenstanders proberen elkaar af te troeven, hoe ze hoog spel spelen tot ze een weddenschap aangaan. Beiden hebben de overtuiging de ander te slim af te kunnen zijn.

De auteur ontleedt ‘genadeloos’ de persoonlijkheid van Godfried Balthazar van Echten. Hij laat mensen aan het woord die met hem in verschillende hoedanigheden en relaties in aanraking zijn gekomen. Uit hun verhalen vormt zich een steeds precieser beeld en de lezer heeft een idee waarom Godfried van Echten geworden is wie hij is. Een man die een groot gevaar oplevert voor zichzelf en voor zijn bedrijf.

Minutieus bestudeerde en op frappante wijze geschetste personages, heldere taal, beeldende uitdrukkingen, diepe emoties en een snufje humor – dat is het metier van Frans Pieters (pseudoniem Peter Frantz).

Allereerst kwam geen enkele empathie voor Van Echten bij me op en ik wachtte gespannen op zijn vernietiging. Maar ik raakte steeds dieper in zijn gemoedsleven. Sterke emoties meevoelend rees de kwestie of Van Echten dit alles psychisch zou kunnen overleven.

Na een proces van rouw om zijn verleden baant zich diep verdriet een weg naar buiten.
Met impact op bijna alles in zijn leven …
en op dat van anderen …

Zichzelf te worden – deze taak kan een uitdaging zijn.

Een prachtige psychologische roman!
Tevens een toepasselijk managementboek ‘voor iedereen’.

De eerste recensie duikt op